Web programcılığı görünenin ötesinde bir iştir , neden mi ? Bir web programcı hem kodlama hem algoritma hem de tasarım bilgisine sahip olmalıdır. Web programlama dillerinden en az birine hakim olmalıyken diğerlerini de kullanmış olması gerekir. Web programlamada PHP kullanıyorsanız .NET i de bilmeniz gerekir aktif kullanmsanız da ve aynı zamanda PHP ye hakim olması dahi yetmez çünkü işin database (veritabanı) kısmı vardır. Yani bu da demek oluyor ki işin database kısmı başlı başına farklı bir uğraş alanıdır. Belki diyeceksiniz ki PHP bilen adam veritabanı da bilir işte burada yanılgıya düşersiniz ufak tefek veritabanı oluşturup loginde kullandıysanız veya sayfaya kayıtlı sabit tablodan veri çektiyseniz bu aslında işin daha başı demek oluyor. Büyük ve sistemli , ilişkili veritabanları oluşturmak büyük hazırlıklar gerektirir. Mesela mysql biliyorum diyen biri SQL , Stored procedure , Trigger , Transact SQL , Mysql Workbench nedir ne değildir en azından bu kadarını bilmesi gerekir lakin bazılarını ilk defa duyuyorum diyorsanız tekrar kendinizi sorgulamanız lazım.

Yine Php kullanırken bir web programcının iyi derecede html bilmesi lazım bundan kastım sayfanın DOM yapısı ve Html 5 valid , w3c standardında kod inşaasıdır. Hangi etiket hangisinin içinde kullanılır hangi parametreleri nasıl kullanılır , nerelerde kullanılır ? Bu neden gerekli kod çalıştıktan sonra derseniz başınıza bir bela daha almış olursunuz 🙂 Onun adı ise SEO diye cevap verebilirim evet SEO aslında başlı başına bir alan ama bir web programcı sitesinin, geliştirdiği sitenin arama motoru optimizasyonu konusunda normalin üzerinde bilgiye sahip olması gerekir bu da yine yeni kavramlar demek mesela , Google indexleme, pagerank , w3c, backlink, site optimizasyonu vb. bunların kendi içlerinde daha sayılabilecek birçok alan var.
Gelelim CSS konusuna 🙂 Bir web programcı css de bilmezse olmaz arkadaş öyle ki kodlama yaptıktan sonra işin esas göze hoş görünen, işi gösteren yanı tasarımıdır bu da CSS den geçer. Unutmuşum bide CSS validasyonu var onu hiç söylemiyorum bile 🙂 Yani ne dedik CSS olmazsa olmaz şimdi bir de CSS Less benzeri kütüphaneler kullanımda bu da CSS (Cascading Style Sheet) de kendime adıma devrim niteliğinde diyebilirim rahatlıkla nurda amacım bu konuları açıklamak değil yoksa hepsi bir derya niteliğinde amaç nelerden haberdarız neleri bilmeliyiz ?
Şimdi sırada vazgeçilmezimiz olan javascript var. Javascript sayfada hareket alanımızı genişletir ve html dom yapısındaki elementlerle etkileşim gerektiren uygulamalarda en etkili silahtır. Nasıl mı mesela bir linke tıklandığında sayfa yenilenmeden nesneleri etkileyebiliriz vb. Javascriptin de artık nesne temelli kullanıldığını biliyoruzdur. Ve bunun yanında javascript kütüphaneleri vardır en önemilsi Jquery diyebilirim. Jquery yi ben anlatmayım isterseniz öğrendikçe o size anlatıcaktır web programlamada nasıl bir yere sahip olduğunu 🙂
Eğer bir web programcı olmak istiyorsanız ilk olarak ilerlemek istediğiniz alanı çizmeniz gerekir. Peki ne demek bu ? Web dünyası o kadar geniştir ki hepsine erişmek, her konuda uzman olmak istersiniz lakin böyle bir çaba içinde zaman geçirdiyseniz sonucunda elinizde hiç bir şey olmadığını farkedersiniz. Belki hepsini bilmelisiniz ancak uzmanlaşmak ya da sivrilmek istediğiniz alan biraz daha indirgenmiş olmalıdır. Web programlama dillerinden PHP ve Asp.NET en çok kullanılanlarıdır. Normalde JAVA’nın da jsp(Java Server Page) tarafı vardır server side web sayfaları oluşturabilirsiniz. PHP konusunda nette envaye çeşit tutorial bulmak mümkündür hele biraz da dil biliyorsanız. Bir web programcının aynı zamanda iyi bir araştırmacı, yaratıcı, anlık çözüm makinesi ve iyi bir gözlemci olması beklenir. Php dilini ele alacak olursak sadece php’nin dahi dünya zamanınızı alacak derin konuları vardır. Normal düz kod yazımıyla öğrendiğiniz php, oop (Nesne Yönelimli Programlama) tarafı, framework yapıları, web servisleri gibi sadece php olarak düşündüğümüzde bunlar birkaçıdır. Web programlama deyince işin içine yukarıda bahsettiğiniz veritabanı, sql, html, css, javascript (jquery) , seo gibi yan konular da girmektedir. Bunlar aslında php den ayrı olarak öğrenilecek olan konular değil aksine php ile birlikte götürülmesi gereken konulardır öyle ki sadece php tek başına bir anlam ifade etmemektedir. Bu alanda ilerlemek için ihtiyacınız olan ilgi ve meraktan geçer. “Gerçekçi olun imkansızı isteyin” ..