Bir yatırım kararı alırken veya AR-GE projesine başlarken, girişilecek sürece ait değerlendirmenin ne derece doğru yapıldığının analiz edilmesi büyük öneme sahiptir. Tanımdan yola çıkarak direkt bir bakış yaparsak, proje analizi, projenin projesi gibi görünebilir. Ancak, burada esas olan projenin realist olup olmadığı, maliyetlerin ve değerlerin doğru biçimde girilip girilmediği ve projeksiyonun tutarlılığı noktalarında doğru bir projeye sahip olunup olunmadığının analiz edilmesidir.
Bu kapsamda proje, pozitif analiz teknikleri ve normlar bakımından değerlendirmeye tabi tutulur. Pozitif teknikler projenin faydalı, yani karlı bir sonuca hizmet edip etmediğinin tespiti olup, normatif analiz teknikleri ise, prensipler bakımından değerlendirilmesini içermektedir. Proje Analizi bir proje geliştirme süreci olmayıp, projenin kuvvetinin test edildiği bir yöntemdir.
Proje analizinde, Bilgi Analizi, Kurumsal Analiz, Pazar Analizi, Teknik Analiz, Çevresel Analiz, Finansal Analiz, Ekonomik Analiz, Sosyal Analiz ve Swot analizi süreçleri işletilerek, gerçekleştirilebilirlik ve tutarlılık konuları garanti alınmaya çalışılır. Analiz teknikleri içerisinde Agile Ve Scrum olarak tanımlanan optimizasyon yöntemlerine başvurmakta ve sistemimizin yapısına karar vermekteyiz.
Proje Analizi her çapta proje için gereklidir, zira herkes yatırım yapmadan önce kabaca da olsa bir proje geliştirir. Ancak analizi yapılmamış projenin yanlış hazırlanmış olmasından dolayı, sonuçları umulandan çok farklı ortaya çıkacağı ağırlıklı ihtimaldir. Proje Analizi Süreçleri, uzmanların uzun yıllardır üzerinde çalıştıkları, minimum, risk ve maliyete karşılık maksimum fayda yaratacak girişimlerin ortaya konulması için gerekli süreçlerin geliştirilmesi için akademik olarak geliştirilmiş işlemlerdir.