Günümüzde bilgisayar teknolojisini hayatımızın her noktasında ciddi biçimde kullanılmakta ve neredeyse bu özel yazılımlar olmadan hiçbir şey yapamaz hale gelmiş durumdayız. Elbette bundan bir şikayetimiz yok. Ancak kullandığımız cihazların özellikleri hakkında bilgi sahibi olmamız, gerek satın almak kararı verirken, gerekse kullanırken kapasiteleri hakkında fikir sahibi olmamız için gereklidir.
Bilgisayarlar, kontrol kartları (ana kart), işlemci (cpu), geçici bellek (ram) ve Hard Disk (HDD) birimleri ile çalışmaktadırlar. Bu sistem içerisinde en ciddi görev elbette işlemci elemanına düşmektedir. Yürütülen her işlemin gerçekleşmesini sağlayan ana birim olan işlemci, bilgisayarın kalbi niteliği taşımaktadır. İşlemlerin hızı ve kapasitesi işlemci kapasitesi ve özellikleri ile doğrudan ilişkilidir
İşlemciler, uzun yılardır gelişmekte olup, PC (Personel Computer) kavramı ile birlikte farklı bir boyuta geçmiştir. IBM ve Texas Instruments markalarının geliştirdiği işlemciler, ilerleyen zaman içerisinde Motorla, Us Robotics gibi firmaların da sektöre girmesi ile 80’lerde bilgisayar teknolojilerinde PC çağını başlattı. Apple’ın TI ve Motorola ile birlikte geliştirdiği işlemcilere, IBM (Cyrus Logic) ve AMD (Advanced Micro Devices) ve Intel cevap vererek, Microsoft Dos ve Windows tabanlı sistemlerde kullanılmak üzere işlemciler geliştirdiler.
Ancak zaman içerisinde Cyrus, Motorla ve TI pazardan çekilmiştir ve günümüzde iki ana işlemci üreticisi pazarı paylaşmaktadır. AMD ve Intel, bilgisayar işlemcileri konusunda pazarı domine eder durumda olsa da, mobil teknolojilerin gelişmesi ile birlikte, yüksek kapasiteli ve daha az kaynak tüketen mobil işlemciler pazara hakim olmaya başlamıştır ve gelecekte bu markaların isimlerini de sıkça duyacağımız kuvvetle muhtemeldir.