image

AR-GE Yazılım Nedir?

AR-GE, günümüzde modern şirketlerin hemen hepsinin ciddi biçimde üzerinde durması gereken esas fonksiyonlarındandır. Özellikle üretici firmalar AR-GE yapmadan herhangi bir biçimde gelişemez ve pazarda başı çekmek yerine, ikinci elden satış yapan perakendecilere dönüşürler. 4. Sanayi Devrimi sonrasında işletmeler, donanım yoğun üretimden ziyade, yazılım ağırlıklı bir teknolojiye yönelmek durumda kalmışlardır. Zira artık ağır sanayi yerini, yüksek teknolojili ve yazılım ağırlıklı sanayiye bırakmıştır.

Özel Yazılım işletmesi olabilmek için büyük tesis yatırımları gerekmez. Hatta bir ofis dünyaya ürün satmak için gerekli tüm ihtiyaçları bünyesinde barındırabilir. Bir yazılım şirketinde 4 ihtiyaç vardır; masa, sandalye, bilgisayar ve kahve makinesi. Bu biraz abartılı görünüyor olsa da, esasında değil. Batıdaki dünyaya yayın yapan pek çok sosyal medya sitesi ve yazılım üretici bu şekilde kurulmuştur.

Yazılım şirketlerinin en büyük sermayesi bilgidir. Ve bilginin gelişmesi AR-GE yi zorunlu kılmaktadır. Araştırma ve Geliştirme faaliyetlerinin kısaltması olan AR-GE, yazılım dünyasının birinci fonksiyonudur. Zira yazılım devamlı geliştirilen bir süreçtir ve ihtiyaçlar odağının yanında, yazılımcının hayal gücü ile AR-GE Yazılım faaliyetleri sayesinde pazarda söz sahibi olabilirler.

Yazılım şirketleri, ticari kuruluşlar olmaları nedeniyle ekiplerini genellikle programcılarla konumlandırmışlardır.  Bünyelerindeki programcılar kodun önce algoritmasını anlar ve verilen kodu eksiksiz girip yazarlar. Projenin gereklerine göre hatasız bir teslim sağlamak isterler. ARGE Yazılım idealinden ilerlemek isteyen Yazılım Geliştiricileri ise algoritmayı kendileri yaratmak isterler. Farklı sistemleri, yazılım dillerini hatta kendi oluşturdukları frameworkleri kullanmak isterler.  Örnek kodları yazmak yerine kodlar üretirler.

Geliştirme ve AR-GE arasındaki fark; geliştirme yaparken ilk fonksiyon yeni bir ürün oluşturmaktır. Diğer modelde ise birincil işlev bilgiyi keşfetmektir. Değerli yeni ürünlerin ortaya çıkarılması için bilimsel ve teknolojik konularda yeni bilgiler yaratmaktır.

Dünyanın en büyük ve en çok kar eden şirketlerine baktığınızda AR-GE konusuna ne kadar önem verdikleri ve bu sayede önlenemez şekilde yükseldikleri görülmektedir.  Örneğin Google, yazılımcının fikirlerinden hareketle ortaya çıkan, yoktan var olan bir sistem olmakla birlikte, sürdürülen mükemmel AR-GE süreci sayesinde, şirketin dünyanın en pahalı varlığı haline gelmesine yol açmıştır.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/blog25/domains/blog.4bem.com/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir